Sivistykseni rajat ovat maailmani rajat
Pasi Kivisaari

Olen keskustalainen, koska puolue on arvoiltaan vakaa ja viisas. Keskustalaisuus on ylisukupolvinen sivistyksen ja edistyksen kansanliike.

Varapuheenjohtajakampanja on vienyt minut eri puolille Suomea. Olen kokenut kesäisen kotimaani kauneuden ja rikkauden; maalaismaiseman vasten auringonnousua ja läpi yön sykkivän kaupungin sekä paljon siltä väliltä. Olen saanut paljon pääomaa kohdatessani ihmisiä kotiseuduillaan ja nähdessäni isänmaani monipuoliset kasvot ja kauneuden. Ihmisen kasvu ja kehitys tapahtuvat vuorovaikutuksessa. Ihminen, joka tuntee maailman monitahoiset mahdollisuudet ja elämisen edellytykset, on sivistynyt. Viisasta Wittgensteinia mukaillen ”Sivistykseni rajat ovat maailmani rajat”.

Sivistys on kaikkialla, mutta mitä sivistys minulle tarkoittaa?

Sivistys on minulle toista ihmistä kunnioittava asenne ja pyrkimys hyvään elämään. Yhteiskunnan keskeinen tehtävä on sivistyksen kylväminen, säilyttäminen ja edistäminen. Politiikka on sivistyksen levittämistä. Sivistystä vaalimalla voidaan haastaa uusi normaali, populismi ja totuudenjälkeinen aika.

Peruskoulun – jonka etulinjassa tein töitä yli 20 vuotta – tavoitteena on kasvattaa ja kouluttaa ihmisiä elämää varten. Suomen tulevaisuuden kannalta kriittisin kasvu tapahtuu eri puolella maata luokkahuoneissa suomalaisten opettajien johdolla. Kun kirjoitetaan sivistyksestä ja suomalaisesta peruskoulusta, puhumme Santeri Alkion sanoin ”tietämättömyyden torjumisesta” eli luku-, kirjoitus- ja laskutaidosta sekä kulloisenkin ajan opetussuunnitelman mukaisesta opetuksesta. Sivistystä on kuitenkin syvimmillään ”se, mitä jää jäljelle, kun on unohdettu, mitä on opittu”. Tässä filosofi Eino Kailaan viisaudessa kiteytyy hienolla tavalla myös oma alkiolainen sivistyskäsitykseni. Ei se, mitä opimme tai muistamme oppikirjoista, vaan mitä on kirjaviisauden takana: kuinka kohtelemme läheisiämme ja luontoa, kuinka palvelemme yhteisöämme. Sivistyskäsityksessäni korostuvat samaan aikaan itsensä kehittäminen, yksilöllisyys ja yhteisvastuullisuus. Ihmisihanteeni ja sivistyskäsitykseni perustuvat tavoitteeseen tulla paremmaksi ihmiseksi ja kunnon kansalaiseksi. Sivistynyttä ihmiskuntaa yhdistää toisen asemaan asettuminen.

Siinä missä Santeri Alkio korostaa vahvaa tahtoa ja itsekasvatusta, minä haluan nostaa esiin myös suomalaisen koulun roolin yhteiskunnan eheyden ja Suomen hyvinvoinnin rakentajana.

Kuten keskustalaisuus, sivistys on minulle ylisukupolvista, ihmistenvälistä ja käytännöllistä luontosuhdetta. Sivistys luo tulevaisuutta. Hyvässä tulevaisuudessa on ymmärrys siitä monitahoisesta elämän kokonaisuudesta, jonka osaksi omakin polkumme asettuu.

Elokuisessa kesäyössä ajellessani halki Suomen, ajattelen kaikkia niitä ihmisiä, joita olen tavannut ja heidän kotiseutujaan, joissa olen varapuheenjohtajakampanjan aikana vieraillut. Ajattelen kaikkia kohtaamisia eri puolella Suomea. Kiitollisena siitä, että olen saanut matkallani paljon sellaista pääomaa, johon eivät kansainväliset talouden heilahtelut vaikuta.

Sivistys on paitsi koulussa opittua viisautta, se on ennen kaikkea minun, maailman ja ihmisten välissä tapahtuvaa vuorovaikutusta, hyväntahtoisuutta ja avarakatseisuutta.

Ihmisyyttä, siinä kaikki.


***

Kirjoitus on vastaus Keskustan Sivistysseuran vuosikokouksen kannanottoon, joka haastoi puoluejohtoon pyrkivät avaamaan ajatteluaan sivistyksestä. 

Piditkö? Jaa teksti muillekin!