Sivistyksestä
Annika Saarikko

Ajatuskudelmassani, Keskusta – siellä sykkii elämä, kirjoitan, että sivistys on vastuullisuuteen kasvamista.
Kun Suomessa päästiin purkamaan koronarajoituksia, avasimme ensimmäisenä kirjastot. Se kertoo meistä kansakuntana paljon.

Sivistys on paljon laajempi asia kuin koulutus. Se ei ole vain tiedettä, se on yhteiskuntavastuuta.

Sivistyksellä ei ole välinearvoa, se on itseisarvo. Se on pyyteettömyyttä, sivistystä sydämessä. Se on vastuullisuuteen kasvamista, se on isänmaallisuutta. Se kumpuaa syvältä mentaliteetista. Se on kykyä ylläpitää yhteisöllisyyttä ja halua nousta kohti parempaa.

Sivistys ei elä instituutioissa, vaan keskinäisessä kanssakäymisessä ja yhteisöissä. Kysymys on henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista, ympäröivän maailman ymmärtämisestä ja tiedollisesta osaamisesta.

Myös kulttuurissa ja urheilussa on valtava liikkeellepaneva voima. Niiden avulla ymmärrämme itseämme ja toista ihmistä paremmin sekä koemme yhteenkuuluvuuden tunteita. Näillä asioilla voi olla merkitystä jopa rauhantyössä.

Lisää ajatuksiani sivistyksestä ja muistakin aiheista löytyy ajatuskudelmastani. Rohkaisen sinua lukemaan ja kertomaan, mitä ajatuksia heräsi! https://annikasaarikko.fi/ohjelma/

***

Kirjoitus on vastaus Keskustan Sivistysseuran vuosikokouksen kannanottoon, joka haastoi puoluejohtoon pyrkiviä kirjoittamaan omasta ajattelustaan koskien sivistystä. 

 

Piditkö? Jaa teksti muillekin!